UWAGA - Rozpoczęliśmy nabór do klas 4 - 8 na rok szkolny 2025/2026 ::ZAPRASZAMY::UWAGA - Rozpoczęliśmy nabór do klas 4 - 8 na rok szkolny 2025/2026

Aktualności

17 lutego 2016 20:23 | Aktualności

Warsztaty kulinarne hotelarzy

W lutym 2016 r., w ramach przedmiotu „Usługi żywieniowe w hotelarstwie” odbyły się warsztaty kulinarne dla hotelarzy. Klasa III Technikum Hotelarskiego pod okiem swojej wychowawczyni Pani Jolanty Kaweckiej-Smalec  miała możliwość nabycia umiejętności przygotowywania i ekspedycji śniadań. Uczniowie poznali rodzaje śniadań hotelowych oraz sposoby ich podawania, jak również zasady zdrowego żywienia. Doskonalili też umiejętność pracy zespołowej, co w dzisiejszym świecie jest nieodzownym elementem prawie każdego zawodu. Zajęcia odbywały się w szkolnej pracowni gastronomicznej, wyposażonej w sprzęt do sporządzania śniadań i napojów, a także w stanowiska do obsługi gości w restauracji hotelowej.

Warsztaty rozpoczęły się od podziału klasy na trzy grupy. Każda z grup otrzymała zadanie polegające na przygotowaniu konkretnego rodzaju śniadania. Grupa I miała przygotować i przedstawić śniadanie wiedeńskie, grupa II – amerykańskie, a grupa III – polskie. Dodatkową trudnością dla młodzieży było to, że musieli najpierw, z dostępnych materiałów, wydedukować w jaki sposób sporządza się odpowiedni rodzaj posiłku. Uzbrojeni w odpowiednią wiedzę, przystąpili do przygotowywania śniadań. W czasie warsztatów młodzież wykazała się ogromnym zaangażowaniem oraz pomysłowością. Prześcigali się w sposobach przygotowywania (odczucia smakowe), jak i podawania (odczucia wizualne). Aby podnieść rangę owych warsztatów włączono Panią Dyrektor Monikę Wróbel do jury oceniającego efekty ich pracy. A efekty były imponujące, obie Panie orzekły, iż śniadania były perfekcyjnie wykonane i smakowały wyśmienicie. Złożyły wszystkim uczestnikom gratulacje i wyraziły nadzieję na częstsze rozpoczynanie dnia od tak pożywnych i smacznych śniadań. 

Przeczytano: 497 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: