UWAGA - Rozpoczęliśmy nabór do klas 4 - 8 na rok szkolny 2025/2026 ::ZAPRASZAMY::UWAGA - Rozpoczęliśmy nabór do klas 4 - 8 na rok szkolny 2025/2026

Aktualności

04 stycznia 2017 14:10 | Aktualności

Po raz drugi "'wyciskali zdrowie"

 

Dlaczego warto pić świeże soki nie trzeba przekonywać wychowanków internatu ZSE w Ośnie Lubuskim ale warto przypomnieć wszystkim DLACZEGO?

Poniżej zamieszczamy informacje.

Choroby układu krążenia: miażdżyca tętnic, zawał serca i udar mózgu, to główne przyczyny zgonów w Polsce. Ryzyko rozwoju miażdżycy oraz wystąpienia innych schorzeń, wzrasta wraz ze wzrostem stężenia cholesterolu we krwi, oraz ze zmniejszeniem stosunku HDL do LDL, czyli tzw. „dobrego” do „złego” cholesterolu. Wszystkim wymienionym wyżej chorobom, można w znacznym stopniu zapobiegać dzięki właściwemu stylowi życia i odpowiedniej diecie.

            Nie sposób przecenić wpływu substancji zawartych w owocach i warzywach na zapobieganie chorobom serca i naczyń krwionośnych: 

  • Jako przeciwutleniacze zapobiegają utlenianiu cholesterolu, powodującego zwężanie naczyń krwionośnych;
  • Hamują, silniej niż aspiryna, tworzenie płytek krwi powodujących zakrzepicę;
  • Poprawiają wytrzymałość nabłonka;
  • Zwiększają średnicę naczyń, przepływ krwi i obniżają jej ciśnienie.

Od 1620 roku znane jest powiedzenie: „an apple a day keeps the doctor away”, mówiące, że unikniemy wizyty u lekarza, gdy będziemy spożywali jabłka. Mogą być one konsumowane w stanie świeżym, jako owoce deserowe oraz w postaci przetworzonej jak np. soki i napoje jabłkowe. Owoce te są bogate w biologicznie czynne związki, wśród których za główne substancje prozdrowotne uważa się błonnik i związki fenolowe. 

Całkowita aktywność przeciwutleniająca 100g jabłek (ze skórką) odpowiada ekwiwalentowi około 1500 mg witaminy C (mimo, że zawartość witaminy C jest tylko około 5,7 mg/100g). Skórki jabłek zawierają pochodne kwercetyny oraz witaminę C, która wzmacnia aktywność przeciwutleniającą tych pierwszych. Obie te substancje korzystnie wpływają na system odpornościowy organizmu człowieka. 

Jabłka kontra przetwory

Spożywanie jabłek jest najłatwiejszym sposobem zwiększenia ilości owoców w codziennej diecie. Można je przechować w lodówce i spożywać w stanie świeżym przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Konsumpcję ich można urozmaicić poprzez dodatek plastrów jabłek do płatków w porannym śniadaniu, czy do jogurtu lub sałatki owocowej, jak również jako przekąski z chrupek jabłkowych.

Przemysłowe przechowywanie jabłek w komorach z kontrolowaną atmosferą nie ma większego wpływu na zmiany związków fitochemicznych. Po 100 i 200 dniach przechowywania ich ilość pozostawała na podobnym poziomie jak po zbiorze. Natomiast przetwarzanie jabłek na soki klarowane w istotnym stopniu obniża w nich zawartość substancji fitochemicznych. 

Soki mętne - co to takiego?

Nowym trendem w technologii soków jabłkowych jest produkcja soków mętnych. Soki te produkowane są bez, klarowania, filtracji zawierają znacznie więcej bioaktywnych polifenoli niż klarowane. Obecność pektyn w mętnych sokach jabłkowych dodatkowo poprawia aktywność biologiczną zawartych w nich przeciwutleniaczy. Tak otrzymany produkt ma zbliżoną aktywność biologiczną do świeżych owoców.

Koordynator programu Piotr Romanowski.

Wykorzystano informacje ze strony http://www.porady/na/zdrowie.pl/jablka-i-witaminy.html

Przeczytano: 381 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: