UWAGA - Rozpoczęliśmy nabór do klas 4 - 8 na rok szkolny 2025/2026 ::ZAPRASZAMY::UWAGA - Rozpoczęliśmy nabór do klas 4 - 8 na rok szkolny 2025/2026

Aktualności

21 września 2021 13:53 | Aktualności

Zdrowe śniadanie do szkoły

Nasi wychowankowie wzięli udział w konkursie "Zdrowe śniadanie do szkoły". Oto efekty ich pracy wraz z przepisami. Zachęcamy do samodzielnego wykonania i spróbowania:)

CIASTECZKA FRANCUSKIE Z POMIDORAMI W BUKIECIE SERÓW

Potrzebne składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego

- opakowanie  mozarelli w zalewie

- 15 g mozarelli tartej (jak na pizze)

- pół opakowania pomidorów koktajlowych

- czosnek granulowany,

-oregano, bazylia, sól, pieprz.

Do dekoracji: sałata, szczypiorek, pomidory koktajlowe.

Trochę mleka- do posmarowania na wierzchu ciasteczek.

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni- góra- dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

W międzyczasie pokroić mozarellę na plasterki. Umyć pomidorki i pokroić na plasterki.

Rozwinąć ciasto francuskie i pokroić na kwadraty.

Na każdy kwadrat położyć tartą mozarellę, czosnek, plasterek mozarelli, kilka plasterków pomidora oraz posypać przyprawami.

Skleić przeciwstawne boki. Posmarować mlekiem każde ciasteczko i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach danie jest gotowe, rozpływa się w ustach, ale jeszcze trzeba przygotować warzywa, czyli sałatę umyć, osuszyć i na niej położyć ciasteczko. Obok położyć szczypiorek, pomidorek koktajlowy.

Zdrowo i pysznie. Marcelina

 

SAŁATKA ZE SWIEŻYCH  WARZYW- PROSTO Z OGRÓDKA

SKŁADNIKI:

2 RODZAJE ZIELONEJ SALATY: MASŁOWA I LODOWA (4 GARŚCI)

KILKA LIŚCI ŚWIEŻEGO SZPINAKU

POMIDORY KOKTAJLOWE- 2 GARŚCI

SER FETA- ¾ OPAKOWANIA

SZCZYPIOREK- KILKA SZTUK

KOPEREK-  KILKA SZTUK

OLIWA Z OLIWEK- 3 ŁYŻKI

PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, OREGANO, BAZYLIA

PRZYGOTOWANIE:

WSZYSTKIE WARZYWA DOKŁADNIE UMYŁEM I OSUSZYŁEM. SAŁATY I SZPINAK PORWAŁEM NA NIEZBYT DROBNE KAWAŁKI. WSZYSTKO WRZUCIŁEM PO KOLEI DO MISKI.

POMIDORY KOKTAJLOWE WZDŁUŻ PZRECIĄŁEM NA PÓŁ.

SZCZYPIOREK I KOPEREK DROBNOJ POSIEKAŁEM.

SER FETA POKROIŁEM W MAŁĄ J KOSTKĘ.

GDY WSZYSTKO MIAŁEM W MISCE DODAŁEM OLIWĘ Z OLIWY I PRZYPRAWY.

SMAKUJE WYŚMIENICIE PONIEWAŻ WSZYTSKO JEST Z NATURALNEJ UPRAWY, SWIEŻE I ZDROWE.

POLECAM… ZJEŚC SZYBKO - KUBA

Sałatka ze świeżego szpinaku

Składniki:

Makaron 200 g

Szpinak świeży- 2 garście

Pół mozarelli

Mleko- 1/3 szklanki

Czosnek- 2 ząbki

Łyżka masła

Fix 4 sery z mozarellą- 3 łyżki

Przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz

Przygotowanie:

Wstawiamy wodę na makaron (ja użyłam muszelki; ładnie wyglądają), dodajemy do wody trochę soli. Gdy woda się zagotuje wsypujemy makaron; po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Szpinak myjemy, osuszamy i kroimy na drobno. Czosnek obieramy i kroimy również na drobno. Rozgrzewamy masło, dajemy czosnek, delikatnie mieszając. Nie może być za duży ogień żeby nie spalić czosnku. Po chwili dodajemy pokrojone liście szpinaku. Chwilę mieszamy aż szpinak skurczy się.

Następnie dodajemy mozarellę pokrojoną w kostkę i gotujemy aż się rozpuści i rozrobioną z mlekiem przyprawę „4 sery z mozarellą”.

Wszystko doprawiamy do smaku i mieszamy z makaronem.

Jeszcze raz sprawdzamy jak smakuje i mamy pyszne, zdrowe danie gotowe.

SMACZNEGO życzy OLIWIA

Przeczytano: 389 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: