21 września 2021 13:53 | Aktualności
Nasi wychowankowie wzięli udział w konkursie "Zdrowe śniadanie do szkoły". Oto efekty ich pracy wraz z przepisami. Zachęcamy do samodzielnego wykonania i spróbowania:)
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z POMIDORAMI W BUKIECIE SERÓW
Potrzebne składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie mozarelli w zalewie
- 15 g mozarelli tartej (jak na pizze)
- pół opakowania pomidorów koktajlowych
- czosnek granulowany,
-oregano, bazylia, sól, pieprz.
Do dekoracji: sałata, szczypiorek, pomidory koktajlowe.
Trochę mleka- do posmarowania na wierzchu ciasteczek.
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni- góra- dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
W międzyczasie pokroić mozarellę na plasterki. Umyć pomidorki i pokroić na plasterki.
Rozwinąć ciasto francuskie i pokroić na kwadraty.
Na każdy kwadrat położyć tartą mozarellę, czosnek, plasterek mozarelli, kilka plasterków pomidora oraz posypać przyprawami.
Skleić przeciwstawne boki. Posmarować mlekiem każde ciasteczko i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach danie jest gotowe, rozpływa się w ustach, ale jeszcze trzeba przygotować warzywa, czyli sałatę umyć, osuszyć i na niej położyć ciasteczko. Obok położyć szczypiorek, pomidorek koktajlowy.
Zdrowo i pysznie. Marcelina
SAŁATKA ZE SWIEŻYCH WARZYW- PROSTO Z OGRÓDKA
SKŁADNIKI:
2 RODZAJE ZIELONEJ SALATY: MASŁOWA I LODOWA (4 GARŚCI)
KILKA LIŚCI ŚWIEŻEGO SZPINAKU
POMIDORY KOKTAJLOWE- 2 GARŚCI
SER FETA- ¾ OPAKOWANIA
SZCZYPIOREK- KILKA SZTUK
KOPEREK- KILKA SZTUK
OLIWA Z OLIWEK- 3 ŁYŻKI
PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, OREGANO, BAZYLIA
PRZYGOTOWANIE:
WSZYSTKIE WARZYWA DOKŁADNIE UMYŁEM I OSUSZYŁEM. SAŁATY I SZPINAK PORWAŁEM NA NIEZBYT DROBNE KAWAŁKI. WSZYSTKO WRZUCIŁEM PO KOLEI DO MISKI.
POMIDORY KOKTAJLOWE WZDŁUŻ PZRECIĄŁEM NA PÓŁ.
SZCZYPIOREK I KOPEREK DROBNOJ POSIEKAŁEM.
SER FETA POKROIŁEM W MAŁĄ J KOSTKĘ.
GDY WSZYSTKO MIAŁEM W MISCE DODAŁEM OLIWĘ Z OLIWY I PRZYPRAWY.
SMAKUJE WYŚMIENICIE PONIEWAŻ WSZYTSKO JEST Z NATURALNEJ UPRAWY, SWIEŻE I ZDROWE.
POLECAM… ZJEŚC SZYBKO - KUBA
Sałatka ze świeżego szpinaku
Składniki:
Makaron 200 g
Szpinak świeży- 2 garście
Pół mozarelli
Mleko- 1/3 szklanki
Czosnek- 2 ząbki
Łyżka masła
Fix 4 sery z mozarellą- 3 łyżki
Przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz
Przygotowanie:
Wstawiamy wodę na makaron (ja użyłam muszelki; ładnie wyglądają), dodajemy do wody trochę soli. Gdy woda się zagotuje wsypujemy makaron; po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Szpinak myjemy, osuszamy i kroimy na drobno. Czosnek obieramy i kroimy również na drobno. Rozgrzewamy masło, dajemy czosnek, delikatnie mieszając. Nie może być za duży ogień żeby nie spalić czosnku. Po chwili dodajemy pokrojone liście szpinaku. Chwilę mieszamy aż szpinak skurczy się.
Następnie dodajemy mozarellę pokrojoną w kostkę i gotujemy aż się rozpuści i rozrobioną z mlekiem przyprawę „4 sery z mozarellą”.
Wszystko doprawiamy do smaku i mieszamy z makaronem.
Jeszcze raz sprawdzamy jak smakuje i mamy pyszne, zdrowe danie gotowe.
SMACZNEGO życzy OLIWIA